LocHal in beeld

LocHal in beeld

LocHal in beeld

Wat. Een. Magistraal. Gebouw! De LocHal, waar onder andere de nieuwe bibliotheek is neergestreken.

Gistermiddag bracht ik samen met mijn gezin een bezoek de grote fabriekshal nabij het station. De Spoorzone heeft er een icoon bij. Misschien wel de mooiste bibliotheek van Nederland. De Benelux… Europa?

Ooit was de naam Gebouw 60. De Locomotiefhal, waar in de tijd locomotieven van de Nederlandse Spoorwegen werden gerepareerd. Het 18 meter hoge gebouw is overigens niet te missen. En omdat ik dagelijks met het openbaar vervoer reis heb ik de transformatie op de voet kunnen volgen. Na het strippen was het indrukwekkend om te zien hoe een geraamte langzaam weer body kreeg. Een eigen ‘gezicht’.

Naast de bibliotheek is er in het multifunctionele gebouw van alles te vinden, naast horeca, Seats2Meet, ruimtes om te werken/studeren, vergaderruimtes, expositiemogelijkheden en een grote congreszaal centraal in het gebouw. De intentie met LocHal is duidelijk, verbinden! En zo is op de website te lezen: “Het gebied in en om de grote glazen LocHal verandert in een ‘werkplaats van de 21e eeuw’. Een plek waar alles en iedereen samenkomt: leren en studeren, ondernemen en onderzoeken, ontmoeten en vergaderen, creëren en innoveren, exposeren en presenteren.”

Het ontwerp en inrichting zijn gedaan door een team van architecten, een co-creatief proces door Civic, Inside Outside, Braaksma & Roos en Mecanoo Architecten. Zij zijn er in geslaagd, door het het in stand houden van oude fabriekselementen, om het gebouw een strak, industrieel uiterlijk te geven. De inrichting is modern en doet mij erg denken aan het werk van C.P. Møller Architects.

Vorig jaar reisde ik met Education on Tour door Scandinavië en deed toevalligerwijs twee door C.P. Møller Architects ontworpen gebouwen aan, A.P. Møller Skolen en Copenhagen International School. Scholen met een open, strak en rustige uitstraling. Gebouwen waar duidelijk is nagedacht over het doel -onderwijs in dit geval-, de inrichting en de multifunctionaliteit van de ruimtes. En dat is precies wat ik direct terugzie in de LocHal. Met gordijnen van 15 meter hoor en 45 meter breed kunnen nog meer ruimtes gecreëerd worden. Prachtig. Evenals het uitzicht trouwens aan de kant van het station.

Naast de uitstraling en de mogelijkheid steeds weer nieuwe plekken te ontdekken, is de sfeer erg fijn! Niet in eerste instantie passend bij Tilburg. Tegelijkertijd staat LocHal wel in Tilburg, en is duidelijk welke richting is gekozen met de herinrichting van de Spoorzone. Ruimte! Door ruimte te bieden kan eenieder ook eigen ruimte vinden. Nemen. En pakken. En dat was gister ook te merken. Nog nooit was het zo druk in ‘de bieb’. Nog nooit heb ik zoveel mensen in ‘de bieb’ zien studeren. Werken. Uiteraard is het een nieuwe plek, en nieuw maakt aantrekkelijk. Toch is de aantrekkingskracht en ‘energie’ van het gebouw erg prettig.

Hier ga ik vaker zijn!

About the Author

2 Comments

  • Bas van der Pol 5 januari 2019 at 18:54

    Beste Ronald, het gebouw is ontworpen door het ontwerpteam: Civic, Braaksma & Roos en InsideOutside. De inrichting is gedaan door Mecanoo.

    • Ronald Heidanus Author 6 januari 2019 at 22:43

      Dank je, Bas! Heb het aangepast.

Leave a Reply