Blog : speciaal onderwijs

Sociale media in het speciaal onderwijs

Sociale media in het speciaal onderwijs

zichtbaar-boek

Kennisnet – november 2015
Sociale media in het speciaal onderwijs

Met de titel ‘Zichtbaar in de wereld’ heb ik mogen participeren in het nieuwe boek van Kennisnet rondom sociale media en mediawijsheid. In het interview dat ik heb gegeven ga ik in op het empoweren van mijn leerlingen in het speciaal onderwijs door gebruik te maken van verschillende vormen van sociale media. Ik coach, blog en geef leerlingen de ruimte zichzelf en hun talent in de wereld te zetten: voor henzelf, hun ouders, school en iedereen die zij weten te raken. Het welbevinden en zelfvertrouwen groeit en ook betrokkenheid van ouders is zeer waardevol.

Lees alleen dit interview of het hele boek in pdf, lees online of bestel het boek.

Terugblik op een jaar passend onderwijs

Terugblik op een jaar passend onderwijs

Balans Magazine – september/okotober 2015
themanummer ‘terugblik op een jaar passend onderwijs’

Een terugblik op onze pilot ‘SAMENkracht’. Geert Bors van Balans Magazine is in gesprek gegaan met onze leerlingen. De stem van de leerling. Spannend. Want hebben zij ook ervaren wat onze missie en visie op ons onderwijs is geweest? Blij verrast met alle uitspraken. Een bijzonder jaar, lessons learned. Ik heb mogen zien en ervaren hoe gaaf het is zelf onderwijs vorm te geven. Om leiderschap en eigenaarschap te nemen. Om buiten de kaders te denken en binnen de kaders te innoveren.

Lees het gehele artikel hier!

reportage samenkracht

reportage samenkracht

Magazine HetKind.org – november 2014
thema ‘reportage’

Vanaf het begin van het schooljaar 2014-2015 zijn Florus Bertens en ik gestart met onze pilot ‘SAMENkracht’, vernoemd naar een gelijknamig artikel uit 2013. Een VSO-klas met 24 leerlingen, die wij samen bedienen. Beschikbaarheid als belangrijkste pijler, om vanuit daar te werken aan verantwoordelijkheid en afhankelijkheid van onze leerlingen. Het anders vormgeven van onze praktijk, eigenaarschap nemen en een brug zijn om een overstap naar het regulier onderwijs mogelijk te maken.

Lees het artikel hier!

Meester in levenslessen, mr. Toshio Kanamori

Meester in levenslessen, mr. Toshio Kanamori

De krant van HetKind.org – september 2012
meester in levenslessen, mr. Toshio Kanamori

Samen met andere collega’s uit onderwijzend Nederland schreef ik mee aan: ‘Een reis met onbekende wegen’. Over onderwijs, ICT en sociale media. Kinderen maken intensief gebruik van ICT en sociale media. Zij leren zichzelf allerlei nieuwe vaardigheden aan. De leraar probeert bij te blijven en aansluiting te houden. Mijn stuk gaat over bestaansrecht, begrijpen, co-creatie en nieuwe media als middel de verbinding tussen leerling en leraar te sterken.

Lees het gehele artikel hier!